Stop Ondermijning Samen

Wat is ondermijning?

Je ziet ze vast wel eens in het straatbeeld. Winkels of cafés waar nooit een klant komt maar die toch blijven bestaan. En waarvan de eigenaar rondrijdt in een veel te dure auto. De kans bestaat dat de winkel of het café gebruikt wordt om drugsgeld wit te wassen.

Maar er zijn nog veel meer voorbeelden van hoe de bovenwereld de onderwereld (on-)bewust helpt. Denk aan de notaris die geen melding maakt wanneer iemand cash de aankoop van een woning financiert, een verhuurmakelaar die zijn administratie niet op orde heeft waardoor criminelen een woning kunnen huren, autobedrijven die verborgen ruimtes inbouwen voor het vervoeren van drugs, geld en wapens en boeren die schuren verhuren aan criminelen voor hun drugsproductie.

Deze verwevenheid van onderwereld en bovenwereld tast onze rechtsstaat aan en brengt zo veel problemen met zich mee. Daarom noemen we deze vermenging ondermijning.

Ondermijning raakt iedereen
Ondermijning raakt iedereen

Ondermijnende criminaliteit treft iedereen

Ondermijning heeft vaak te maken met de handel in en productie van drugs. Misschien denk je dat je zelf geen last hebt van ondermijnende criminaliteit. Omdat het in het donker plaatsvindt op afgelegen industrieterreinen of in het buitengebied. Maar toch is dat niet zo; iedereen heeft last van ondermijning.

Denk bijvoorbeeld aan het dumpen van chemisch drugsafval in de natuur en wat het kost om dit op te ruimen, onveilige straten en buurten door drugshandel, brandgevaarlijke hennepkwekerijen in woonhuizen, het afpersen van ambtenaren, liquidaties op klaarlichte dag in woonwijken, vergismoorden en onschuldige omstanders die geraakt worden door kogels.

Deel informatie


Eén overheid

Gemeenten, Openbaar Ministerie, politie en de Belastingdienst trekken samen op om ondermijning tegen te gaan. We treden hierbij op als eén overheid. Op die manier kan de overheid met zowel strafrechtelijke als bestuurlijke maatregelen, toezicht, preventie en andere maatregelen effectief optreden tegen ondermijnende criminaliteit.

Hierbij kunnen we de hulp van de maatschappij goed gebruiken. Zie je zelf dingen die niet oké zijn? Meld het dan! Dat kan op verschillende plekken. Bij de gemeente, politie of anoniem via Meld Misdaad Anoniem. Zo stoppen we ondermijning samen.

 

Wat kun jij doen?